Otthont teremteni, ahol nemcsak polgártársaim, hanem az ide csábított vendégek és turisták is jól érzik magukat. Így hozva létre azt, ami másoknak csábító és hívogató a városban, viszont nekünk, dunaszerdahelyieknek büszkeség és maga az otthon.

Amit megvalósítottam

Nagyot léptünk előre: Dunaszerdahely fejlődése látványos

Négy évvel ezelőtt a választási programunkban a Modern és élhető város vízióját vázoltuk fel. Tíz pontban körvonalaztuk azokat a fontosnak tartott területeket, amelyeken szükségesnek ítéltük meg az előrelépést. Sikeresen dolgoztunk csapatban. A kitűzött célok érdekében mindenkivel eredményesen együttműködtünk, hiszen veszekedésektől, nagyobb vitáktól mentes időszakot tudhatunk magunk mögött.

Az eredményeket hozó munkára koncentrálhattunk. 2018-ban is teljes listát állítottunk, a 21 tagú városi képviselő-testületbe a Magyar Közösség Pártja színeiben 14, valamint 7 független képviselő jutott be. A választási időszak 3. évében megalakult a Szövetség politikai párt, amelynek színeiben a polgármester és a városi képviselőink tovább dolgoztak. Bár erős képviselői csoporttal rendelkeztünk, erőfölényünkkel nem éltünk vissza, hanem széles körű támogatottságot élvező határozatokra törekedtünk.

Merész és fontos, a város fejlődése szempontjából nélkülözhetetlen döntéseket hoztunk.

Ilyen volt például a rezsiköltségek jelentős csökkentésével járó központi iskola és óvodakonyhák kialakítása.

Felelősségteljesen politizáltunk, megvalósítható vállalásaink voltak. Választási programunkat 95 százalékra teljesítettük annak ellenére, hogy a koronavírus járvány okozta nehézségekkel is meg kellett küzdenünk. Az eddig nem teljesített ígéreteink realizálása pedig folyamatban van.

Eredményeinkre büszkék vagyunk. Az elvégzett munka erejében hiszünk, amit most Önöknek is bemutatunk. Mérlegeljenek ez alapján, szavazzanak a stabil és biztos erőre, amely szakmai tapasztalatokkal rendelkezik!

Az új városrészekben feltételként szabtuk a biztonságos járdákat és a zöldövezeteket az élhetőbb, otthonosabb környezet érdekében

-  A Kertvároshoz hasonlóan gyermekjátszótereket létesítettünk az új lakónegyedekben.

-  Az épülő városrészekben az ingatlanfejlesztőket köteleztük biztonságos járdák és zöldsávok létesítésére, lehetőség szerint kerékpárutakkal.

-  Emiatt a Dunaszerdahelyen lakóházakat és többfunkciós épületeket építő befekte- tőkkel szoros kapcsolatban voltunk.

-  Csak megszabott feltételekkel vette a város önkormányzati kezelésbe az új családi házas övezetekben kiépült úthálózatot és közvilágítást.

uj utak

uj utak

uj utak

Folytatjuk a munkát. Választási programunkból 2022-2026:

Európai uniós támogatásból újítanánk fel a Bartók Béla sétányt, valamint a Szent István teret.

Család és ifjúságközpontú szemléletünk részeként népszerűsítettük a környezettudatos nevelést.

Óvodáinkban és bölcsődénkben korszerű körülmények között biztosítottuk a kisgyermekek ellátását.

Hajos Zoltan

- Rendszeresítettük a dunaszerdahelyi állandó lakhelyű újszülöttek ünnepélyes köszöntését a városházán.

- A Fészek alapítványon keresztül anyagilag támogattuk a gyermeket vállaló családokat.

-  Működtettük és korszerűsítettük a városi bölcsődét.

-  A lakosok igényei alapján biztosítottuk a nyári óvodát.

-  A központi játszótereken a kavicságyakat gumialapra cseréltük.

-  Sikabonyban többfunkciós sportpálya, továbbá kültéri fitness elemek telepítésével, valamint játszótér létesítésével folytattuk a pihenőpark kiépítését.

-  Iskoláinkban és óvodáinkban népszerűsítettük az egészség- és környezettudatos szemléletet, valamint a biztonságos közlekedésre való nevelést is.

Folytatjuk a munkát. Választási programunkból 2022-2026:

Az óvodás- és iskoláskorú gyerekek szüleinek elengedjük az iskolai étkeztetésnél a rezsiköltség fizetését.

Játszótér

Játszótér

Játszótér

gyerekek

Az egészséges lokálpatriotizmus népszerűsítését célozták hagyományőrző rendezvényeink is.

Oktatási intézményeinkben kiemelt figyelmet szenteltünk annak, hogy a 21. századnak megfelelő körülményeket alakítsunk ki.

Három központi iskolakonyhát hoztunk létre.

vidampark

koncert

koncert

- A fiataloknak rendezvényekkel és kiadványokkal elevenítettük fel a város múltját. A városi emléknapokhoz kötődő ünnepségekkel népszerűsítettük a lokálpatrióta szemléletet. Évente ünnepélyesen megemlékeztünk a város neves történelmi évfordulóiról.

- Szobrot állítottunk Szladits Károlynak, a dunaszerdahelyi származású neves jogtudósnak.

esemeny

-  Rendszeresen támogattuk a városi költségvetésből a hagyományos kulturális és sport rendezvényeket, köztük a Szent György-napokat, a MUN-DUS borfesztivált, a Duna Menti Tavaszt, az Udvari Muzsikát, a Szent István napokat, a Csallóközi Vásárt, a Karácsonyi Vásárt és a Felvidéki Vágtát is, újabban a Tour de Kukkonia kerékpárversenyt is. A koronavírus-járvány miatt 2020-ban és 2021-ben több rendezvény elmaradt.

-  Biztosítottuk az önkormányzati hatáskörbe tartozó óvodák zavartalan működését, folytattuk óvodáink épületeinek korszerűsítését és felújítását, többek között a Széchenyi utcai óvodában.

-  Modern központi konyhák és ételkiadók létrehozásával folytattuk az iskolai és óvodai konyhák, illetve étkezdék korszerűsítését. Költségkímélő üzemelésük döntő jelentőségűnek bizonyulhat a várható energiaszűkös időkben. Emellett minőségi és ízletes ételeket is biztosítottunk gyermekeinknek.

-  Állami támogatással felújításokra került sor a Smetana ligeti Alapiskola épületében, előkészületben van az iskola egész épületének felújítását célzó pályázat.

Folytatjuk a munkát. Választási programunkból 2022-2026:

A Kodály Zoltán Alapiskola és a Smetana Ligeti Alapiskola udvarán többfunkciós gumipadlós sportpálya kialakítását tervezzük.

konyha

gyerekek

konyha

konyha

koncert

Kulcsfontosságúnak tartjuk minden korosztály szempontjából a szabadidő hasznos eltöltését az egyes városrészekben.

Ennek érdekében modernizáltuk a városunk területén lévő sportlétesítményeket.

kifutópálya

játszótér

park

-  A teljes átépítésnek köszönhetően új arculatot öltött a városi szabadidőpark, ahol modernizáltuk a sportpályákat, és bővítettük a fitness park elemeit.

-  A Szabó Gyula Alapiskolában és a Jilemnický utcai Alapiskolában a sportpályák aszfaltfelületét gumiburkolatra cseréltük.

-  Új gyermekjátszóteret építettünk a Kertvárosban, a Vásártéren, a Keleti és a Fenyves lakótelepeken.

-  Gondoskodtunk a gyermekjátszóterek és más kültéri elemek folyamatos karbantartásáról.

-  Átlátható módon és megújított pályáztatási rendszerben városi dotációkkal támogattuk a helyi sportklubok és egyesületek tevékenységét.

-  A városi sportcsarnokot használó, különféle teremsportoknak hódolókat szintén támogattuk.

-  Támogattuk a DAC futballklubot és a DAC női kézilabdaklubot.

-  Sikabonyban elkezdtük és folytatjuk a szabadidőpark kiépítését az egykori futballpálya helyén európai uniós, illetve saját forrásból.

fitnes park

park

sport park

DAC

Folytatjuk a munkát. Választási programunkból 2022-2026:

Városligetet hozunk létre a korábbi gokartpálya helyén, amely pihenésre, kikapcsolódásra és piknikezésre ad majd lehetőséget.

Idős polgárainkat megbecsüljük, ezért is terjesztettük ki az őket felkaroló szociális program elemeit.

A hűségkártyával ingyenesen utazhattak az idősek és a diákok is a városi busszal.

A rászorulókat a tűzifaprogrammal segítettük.

Hajos Zoltan

-  Bővítettük az idősek és rászorulók gondozószolgálatát.

-  Biztosítottuk a nyugdíjasok jutányos árú étkeztetését a központi iskolakonyháknak köszönhetően.

-  Bővítettük a kedvezményezettek körét a szemétilleték esetében. Nem fizetnek szemétdíjat a 80 év felettiek, a 75 és 79 közöttiek 50 %-os kedvezményt kapnak, a 70 és 74 év közöttiek pedig 20 %-osat.

-  Fenntartottuk a városi nyugdíjasklubot és a mentálisan sérültek napközijét a Szociális Szolgáltató Központban.

-  A városi Hűségkártyával rendelkező diákok és nyugdíjasok díjmentesen utazhattak a városi autóbuszon.

-  A közmunkaprogrammal a közmunkásokat aktívan bevontuk a városszépítő és hulladékgyűjtő munkálatokba.

-  A rászoruló családoknak tűzifát biztosítottunk a tűzifaprogram segítségével.

-  Fenntartottuk az európai uniós forrásokból létrehozott Roma Közösségi Központot a Karcsai úton.

-  Csökkentett munkaképességűeket alkalmaztunk a térfigyelő kamerarendszer működtetésénél.

-  Hivatalosan bejegyeztettük a hajléktalanszállót, amelyet egész évben működtettünk. A közelmúltban a város megvette az épületet, hogy felújíthassa azt. A családoknak krízisközpontot tervezünk itt kialakítani.

uj utak

Dunaszerdahely

korforgalom

Thermalpark

Folytatjuk a munkát. Választási programunkból 2022-2026:

Szociális taxi beindítását tervezzük Nagyszombat megye támogatásával a tolókocsival, járókerettel és mankóval közlekedők részére, hogy olcsóbban eljuthassanak az orvoshoz és a hivatalokba.

5,5 millió eurós állami és európai uniós támogatást nyertünk el.

A városfejlesztés részeként a biztonságos közlekedés érdekében felújítottunk több mint 9000 méter önkormányzati utat és járdát.

A megépült sikabonyi körforgalom is elősegítette a zökkenőmentes közlekedést. A városi termálfürdőben számos felújításra került sor, és beindítottuk a városnéző kisvonatot is.

Thermalpark

Park

- A biztonságosabb közlekedés érdekében 10 utcában megtörtént az útburkolat felújítása: Széchenyi utca, Mikszáth Kálmán utca, Szőlőskert utca, Hársfa utca, Vasútsor utca, a Fenyves lakótelepen az 1381, 1382, 1383, 1384, 1528 házszámú lakóházaknál, Csillag utca, Nyírfa utca, Akácfa utca, Virág utca.

-  Folytattuk a járdák felújítását is több utcában: Amadé László utca, Szabó Gyula utca, Pozsonyi út, Széchenyi utca, Mikszáth Kálmán utca, Szőlőskert utca, Csillag utca, Nyírfa utca, a Fenyves lakótelepen az 1381, 1382, 1383, 1384, 1528 házszámú lakóházaknál, Virág utca.

-  A Nagyudvarnoki, a Kürti és a Komáromi utak összekötéseként megépült elkerülő úttal csökkentettük a városon áthaladó kamionforgalmat.

-  Az új városrészeket bekapcsoltuk a városi közösségi közlekedésbe.

-  Nagyszombat megyével közösen körforgalmat építettünk a Nagyabonyi út és a Czibók és a Kertész utcák kereszteződésében.

-  A Fő utcán jelzőlámpát szereltünk fel a folyamatos közlekedés érdekében.

-  A felújításkor akadálymentesítettük a járdákat.

-  Elkezdtük a várost elkerülő közút építését, amely összeköti a Kisudvarnoki utat és az Észak II. lakótelepet.

-  Elkezdtük a Vámbéry tér felújítását, beleértve az árkádok festését, a tetőszerkezet javítását és a világítás modernizálását.

-  A Thermalparkban határon átnyúló európai uniós pályázatból sétányt alakítottunk ki a tónál. A tó fürdőzésre és vízisportok űzésére is alkalmassá vált. Városnéző turisztikai kisvonatot indítottunk, hogy összekössük a termálfürdőt és a városközpontot.

-  A turisták tájékoztatására városunk történelmi és középületein többnyelvű információs táblákat helyeztünk ki.

bus vonat

Folytatjuk a munkát. Választási programunkból 2022-2026:

A Jesenský utca, a Pozsonyi út és a Vasútsor kereszteződésében egy új körforgalmat tervezünk a közúti forgalom folyamatossága és a gyalogosok biztonságos közlekedése érdekében.

A közbiztonság garantálása érdekében bővítettük a városi gyalogos rendőrszolgálatot.

A városi biztonsági pultra kapcsolt térfigyelő kamerarendszer vigyázza közintézményeink udvarait és a közterületeket is.

-  A közbiztonság javítása érdekében bővítettük a városi rendőrség gyalogos járőrszolgálatának létszámát.

-  A térfigyelő kamerarendszert kiterjesztettük az óvoda- és iskolaudvarokra, valamint a sportlétesítményekre is.

-  A városi rendőrségen működtettük a központi biztonsági pultot, amely a vagyonvédelmet szolgálja, és munkahelyet biztosít a csökkentett munkaképességű polgároknak.

-  A hajléktalanszálló működésének biztosításával enyhítettünk a város közterületein a hajléktalanok életvitelszerűen való tartózkodásán.

-  Szorosabb lett az együttműködés az állami rendőrséggel.

kamera system

varosi rendorseg

centrum

kis vonat bus

Folytatjuk a munkát. Választási programunkból 2022-2026:

A közvilágítási hálózatot bővítenénk a Reptér utcán a Garden Town felé, valamint a Kisudvarnoki és a Sport utcát összekötő út mentén.

A lakosok részére egyre több területen lehetővé tettük az elektronikus ügyintézést, ennek köszönhetően a Covid-járvány időszakában is biztosított volt a kapcsolattartás a városi hivatallal.

A kétnyelvű kommunikációt nemcsak a mindennapi ügyintézésben biztosítottuk, hanem a magyar nyelven letölthető nyomtatványokkal is.

radnica

radnica

radnica

- A lakosoknak egyre szélesebb körben elérhetővé tettük az elektronikus ügyintézést.

- A hivatali ügyintézésben következetesen biztosítottuk az anyanyelv használatát.

-  Folyamatosan frissítettük a város honlapját, itt elérhetőek a kétnyelvű formanyomtatványok is.

-  SmartPhonos applikáció segítségével folyamatosan tájékoztattuk a polgárokat a városunkban történt aktuális történésektől, a polgárok hibabejelentéseket is tehettek ennek segítségével.

-  A lakosság tájékoztatása érdekében biztosítottuk az élő közvetítést a városi képviselő-testület üléseiről.

-  A polgármester a közvetlen kapcsolattartás céljából rendszeres fogadóórákon találkozott a lakosokkal.

-  2021-ben hivatalosan testvérvárosi szerződést írtunk alá Győr városával, amely szorosabb együttműködést és közös pályázási lehetőségeket biztosít.

Folytatjuk a munkát. Választási programunkból 2022-2026:

Ollétejed városrészben európai uniós vagy állami forrásból új csatornahálózat kiépítését tervezzük, új járda is létesülne.

A Thermalpark beltéri wellness részét új medencékkel és vizes atrakciókkal bővítjük európai uniós forrásokból.

A lakótelepi parkolási gondok orvoslása érdekében más városok kedvező tapasztalataira építve bevezettük a rezidens parkolást.

Városszerte kétszáz új parkolóhelyet létesítettünk.

Fontos ígéretünket teljesítettük a hétvégi ingyenes parkolás bevezetésével az egész városban.

 

- A városi óvodáknál a szülők reggel és délután ingyenesen parkolhattak.

- A forgalomkorlátozási övezetben a lakók ingyenesen parkolhattak.

- A városi hűségkártya-tulajdonosok, beleértve a Dunaszerdahely területén vállalkozó jogi személyeket is, kedvezményesen vásárolhattak parkolókártyát.

Folytatjuk a munkát. Választási programunkból 2022-2026:

Két elektromos meghajtású autóbusszal sűrítenénk a városi közösségi közlekedés járatait, ezzel is csökkentve a városunkban közlekedő személyautók számát.

parkolo

parkolo

parkolo

parkolo

A környezetvédelem és az egészséges élettér fontosságát is előtérbe helyeztük.

Tudatos fatelepítési programba fogtunk.

550 tájjellegű facsemetét ültettünk többek között intézményeink udvarain is.

Létrehoztuk a régóta hiányolt hulladékudvart, és barna kukákat biztosítottunk a családi házas övezetekben a zöldhulladék begyűjtésére.

-  A beteg, elöregedett fák helyett tájjellegű, nem allergén facsemetéket ültettünk.

-  Új fákat ültettünk a város parkjaiban, az iskola- és óvodaudvarokon.

-  Folyamatosan karbantartottuk a városi zöldövezeteket.

-  A Fő utcán a betonfelület negatív hatásait ellensúlyozva nagyméretű konténeres fákat ültettünk ki.

-  Bővítettük és népszerűsítettük a szelektív hulladékgyűjtést.

-  Elkezdtük az elkerített kutyafuttatók kiépítését a városban.

-  Az ebadót befizető dunaszerdahelyi lakosok kutyáit ingyenesen becsipeztük.

-  Elszállítottuk a zöld-, papír- és a műanyaghulladékot a családi házas övezetekből.

-  Az állandó dunaszerdahelyi lakhelyű lakosoktól bejelentés alapján elszállítottuk az 500 kg súlyt nem meghaladó építkezési törmeléket.

skladka odpadu

Zeleny odpad

Hajos Zoltan

Folytatjuk a munkát. Választási programunkból 2022-2026:

A föld alatti chipes zárral ellátott hulladéktároló konténerek telepítését folytatjuk, megakadályozva ezzel a környező településekről származó szemét behordását.

Eredményeink önmagukért beszélnek

centrum

kruhovy objazd

Thermalpark

uj parkolo

Játszótér

emberek a galeriaban