Otthont teremteni, ahol nemcsak polgártársaim, hanem az ide csábított vendégek és turisták is jól érzik magukat. Így hozva létre azt, ami másoknak csábító és hívogató a városban, viszont nekünk, dunaszerdahelyieknek büszkeség és maga az otthon.

Csallóköz cikk: I. Felvidéki Vágta Dunaszerdahelyen

DUNASZERDAHELYEN – Augusztus második szombatján rendezték meg a Felvidéki Vágtát, amely a nagy meleg ellenére sok érdeklődőt vonzott. A lovas verseny felvidéki futamával kapcsolatos folytatásról Hájos Zoltán polgármestert kérdeztük.

„A Felvidéki Vágta házigazdájaként értékelhetem, és nyugodt szívvel mondhatom, sikeres volt a rendezvény. A Csallóközi vásárhoz hasonló volumenű eseményben gondolkodtunk és így több mint egy hét távlatából megjegyezhetem, ugyan voltak kisebb hibák, amelyeket a jövőben szeretnénk kiküszöbölni, de valóban minőségi kikapcsolódást tudtunk biztosítani a közönségnek. A karszalagok értékesítése alapján 4800 feletti nézőszámról beszélhetünk, amely a hőség ellenére jó eredménynek nevezhető, hiszen tudjuk, a magyarországi szervező kérésére a júniusi időpont augusztusra változott, amikor is Hodosban is nagyszabású rendezvény zajlott. Ennek ellenére természetesen voltak olyan látogatók is, akik mindkét helyszínen jelen voltak.

Szerencsére lovasoknak és lovaknak nem történt baja, mindenki egészségesen térhetett haza. Az is igaz, hogy a szabályok miatt a 15 lóból csak 13 indult el. Tizenegyen a Felvidéki Vágta keretében, ketten pedig a Csallóközi Vágtán, amelynek győztese Matušek Monika a Nemzetközi Futamban vesz részt a Nemzeti Vágtán. A komáromi versenyző azért nem állhatott rajthoz, mert a versenybíró úgy döntött, a papírjai nem igazolták az állat származását, s a szigorú szabályok nem engednek ilyen esetben kivételt tenni.“

A helyszín a szervezők és a közönség szerint egyaránt bevált, s ugyan korábban a városi szabadidőpark is szóba került lehetséges alternatívaként, láthatóan a reptér nagyobb teret és kényelmet biztosított. Ennek következtében aztán elképzelhető, hogy a folytatásban is a Csallóközben kerül sor a vágtára.

„Ígéretet kaptunk, hogy a jövőben is Dunaszerdahelyen kerüljön sor a Felvidéki Vágtára, lehet, hogy korábbi időpontban. Már most látszik, több lovas érdeklődik, mert a lótulajdonosok is látták, biztonságos körülmények között versenyezhetnek, így még nagyobb mezőny küzdhet a közönség előtt.

A Nemzeti Vágtán Somorja, Naszvad és szabad kártyásként Dunaszerdahely is ott lesz. Az Andrássy úton, a Vágtakorzón a budapesti finálé ideje alatt lesz lehetőség egy standon bemutatkoznia a városunknak, hanem Csallóköznek és a vállalkozóknak. Számítok a döntős települések részvételére, a verseny támogatói ingyenesen bemutathatják a termékeiket a közönségnek. Egyben szeretnénk felajánlani, hogy aki úgy érzi termékei által bemutathatja Felvidék egy szeletét a magyarországi érdeklődőknek, az augusztus végéig jelentkezzen a primator@dunstreda.sk elérhetőségen, vagy a polgármesteri titkárság telefonszámán a 31/5903941, s velük külön meg tudunk állapodni.“

A Nemzeti Vágtán való részvétel a vállalkozók számára is nagy eséllyel kecsegtet, hiszen Magyarország egyik leglátványosabb attrakciójáról van szó.