Otthont teremteni, ahol nemcsak polgártársaim, hanem az ide csábított vendégek és turisták is jól érzik magukat. Így hozva létre azt, ami másoknak csábító és hívogató a városban, viszont nekünk, dunaszerdahelyieknek büszkeség és maga az otthon.

Választási program 2022-2026

MŰKÖDŐ MINDENNAPOK PROGRAMJA 

Szövetség-Magyarok. Nemzetiségek. Régiók. Párt Dunaszerdahelyi Városi Szervezetének Választási Programja 2022–2026

Most zárul egy négyéves választási időszak. Rögtön indul egy újabb 4-éves önkormányzati ciklus, amelyről már most kijelenthetjük: előre pontosan nem látható kihívásokkal és rengeteg bizonytalansági tényezővel lesz terhelt. Minden előjel erre vall. Biztos tehát, hogy sok-sok munkával, feladattal teli, küzdelmes évek várnak az önkormányzatokra is.

Meggyőződésünk, hogy a négy évvel ezelőtti programunkban megfogalmazott élhető város vízióját a  járványügyi korlátozó intézkedések dacára a lehetőségekhez képest javarészt sikerült megvalósítanunk és ezt választóink méltányolják is. 

Arra kérjük a tisztelt választópolgárokat, hogy lapozzanak bele az alábbi részletes programunkba. Reméljük, hogy gondosan összeállított és sok apró részletre kiterjedő programunk elnyeri tetszésüket. Ez pedig abban nyilvánul majd meg, hogy az október 29-i önkormányzati választásokon jelöltjeink számíthatnak az Önök támogatására. 

Minden döntésünk Dunaszerdahely kisvárosi jellegének megőrzését célozza

park

Programunk alfája és omegája az a célkitűzés, hogy megőrizzük Dunaszerdahely kisvárosi jellegét. Döntéseinket ennek rendeljük alá a jövőben. E várhatóan forráshiányos időszakban is minden igyekezetünkkel azon leszünk, hogy folytatódjon a város modernizációja. A városi épületek felújítását éppen ezért elsősorban európai uniós forrásokból hajtanánk végre, amelyeket megújuló energia rendszerekkel szerelnánk fel. A szociális szolgáltatások jelenlegi színvonalának a fenntartásával számolunk és az igények alapján ezeket bővíteni szeretnénk. Tovább működtetnénk az önkormányzati támogatások rendszerét is. 

centrum

Hajos Zoltan es gyerekek

Néhány KÖRNYEZETTUDATOS és CSALÁDBARÁT szemlélettel ihletett ÚJDONSÁGOT és más ÉRDEKESSÉGEKET ajánlunk a tisztelt választók figyelmébe ÚJ PROGRAMUNKBÓL: 

> Mindenkinek biztosítjuk az ingyenes utazást a városi tömegközlekedés járatain.

> Megszüntetjük a szülők hozzájárulását az iskolai és óvodai konyhák rezsiköltségeinek a fedezéséhez.

> A nagycsaládosok támogatására bevezetjük a nagycsaládos igazolványt.

> Az idősek részére tovább működtetjük a segélyhívó SOS-karóra szolgáltatást.

> Új szociális szolgáltatást indítunk be megyei támogatással, a szociális taxival a kerekesszékkel, járókerettel és mankóval közlekedők részére.

> A Bartók Béla sétány és a Szent István tér felújításánál tervezzük, hogy újrahasznosíthassuk az ott lecsapodó esővizet.

> A Vámbéry Ármin Alapiskolában európai uniós forrásokból finanszírozzuk az áttérést a földgázalapú központi fűtésről a geotermikus energiára.

> Folytatjuk az elektromágneses zárral ellátott földalatti hulladéktároló konténerek telepítését.

> Gyermekeknek közlekedési park létrehozását tervezzük az egykori gokartpálya területén.

> Nagyszombat megyével közösen egy új körforgalmat létesítünk az autóbusz-pályaudvarnál és a vasútállomásnál.

> További kerékpárutakat létesítünk a Czibók utcában, a Florida Villapark irányába, a Pódafai úton, továbbá Dunaszerdahely és Nagyudvarnok között.

> A Kárpát-medencei Egészséges Városok Egyesületének tagjaként tanfolyamokat indítunk a szenvedélybetegségek és a drogmegelőzés terén.

> Krízisközpontot hozunk létre a kilátástalan helyzetű egyedülállók, illetve családok részére.

> A városi rendőrök egyenruháit testkamerákkal látjuk el.

hydrogen bus

sport gyerekek

Dunaszerdahely logo

korhaz

A városvezetők tapasztalata aranyat ér a válságos helyzetben  

A legújabb hazai és nemzetközi fejlemények azt vetítik előre, hogy Szlovákiában egyre rosszabb helyzetbe kerülnek az önkormányzatok, a munkavállalók és a családok is. Elég utalni az Ukrajnában dúló háborúra, a magas inflációra, az energiaárak elszabadulására, az elhatalmasodó energiaválságra, a nemzetgazdaság érzékelhető megtorpanására, a növekvő munkanélküliségre. De a legnyugtalanítóbb a jelenlegi kormány tehetetlensége és megosztottsága. Azok a városok és falvak tudják majd megfelelően kezelni a pénzínséges és forráshiányos helyzetet, amelyek polgármesterei és önkormányzati képviselői kellő tapasztalat birtokában olyan döntéseket képesek hoznak, amelyekkel úrrá lehetnek a kedvezőtlen gazdasági helyzetből adódó megszorításokon.

radnica

Thermalpark

Biztosítani kell a fennakadások nélküli működést

A súlyosbodó gazdasági helyzet miatt a következő négy évben elsősorban arra kell összpontosítanunk, hogy önkormányzatunk biztosítsa városunk és a városi intézmények fennakadások nélküli működését, megtartsuk a lakosok részéről igényelt szolgáltatásokat, és olyan tartalékot alakítsunk ki a városi költségvetésben, amelyből rendkívüli helyzetben fedezhető az energiaárak emelkedése, a közalkalmazottak béremelése, biztosítható a városi vagyon karbantartása az anyagárak és szolgáltatások árának folyamatos drágulásának idején is. Éppen ezért a következő négy évben várhatóan csak olyan fejlesztésekhez foghatunk hozzá, amelyekre európai uniós források meríthetők, illetve amelyekre a város és az intézményei működtetésének költségeit meghaladó forrásokhoz tud jutni.

Thermalpark bazen

centrum

A FENTI SZEMPONTOKBÓL ÉS A LAKOSOK IGÉNYEIBŐL KIINDULVA A KÖVETKEZŐ FEJLESZTÉSEK MEGVALÓSÍTÁSÁT TERVEZZÜK A KÖZELJÖVŐBEN VÁROSUNKBAN 

A városfejlesztés területén:

 • a Bartók Béla sétány és a Szent István tér felújítása Európai uniós forrásokból, új burkolati elemek felhasználásával, figyelembe véve a lakosok természetközeli igényét, az esővíz újra hasznosításának lehetőségét, természetes konstrukciók kialakítását főleg a nyári forróság enyhítése érdekében.
 • A Vámbéry Ármin Alapiskolában EÚ-s forrásokból finanszírozzuk az áttérést a földgázalapú központi fűtésről a geotermikus energia felhasználására. Ez a projekt már a kivitelezési szakasznál tart.  
 • Európai uniós támogatással felújítjuk a Smetana Ligeti Alapiskola egész épületét, a nyílászárókkal látjuk el, a tetőt és a homlokzatot szigeteljük, valamint a szociális helyiségeket felújítjuk. A felújítási projektet már beadtuk. 
 • Az energiahatékonyság érdekében a városi középületek hőszigetelését is folytatni kívánjuk, beleértve a nyílászárók cseréjét. A beruházást Európai uniós forrásból tervezzük megvalósítani. 
 • Sikeres pályázatot adtunk be a Barátság téri Óvoda és a Halpiac téri Óvoda felújítására.
 • Nagyszombat megyével közösen egy új körforgalmat létesítünk az autóbuszpályaudvarnál és a vasútállomásnál, a Jesenský utca, a Pozsonyi út és a Vasútsor kereszteződésében, a közúti forgalom folyamatossága, valamint a járműforgalom és a gyalogosok biztonsága érdekében. Már befejeződött az engedélyeztetési eljárás.
 • Körforgalommá építjük át a Komáromi úton, a TESCO-nál levő útkereszteződést úgy, hogy megmaradna a jelzőlámpás forgalomirányítás. Már elkezdődött a projekt tervezése.
 • A Mező utca és a Szövetkezeti utca kereszteződésében egy új körforgalmat építünk ki, hogy biztonságosabb és folyamatosabb legyen a közlekedés. Itt is elkezdődött a tervezőmunka.
 • A Szabó Gyula utca és a Mező utca, valamint a Komenský utca és a Vajanský utca kereszteződéseiben jobboldali letérősávot építünk ki az utcákból való gyorsabb kijutás céljából.
 • Kerékpárutat létesítünk a Czibók utcán – ez már kivitelezési fázisban van. A Florida Villapark irányába folytatjuk a belvárosi kerékpárutat, ennek a tervezése már elkezdődött. További kerékpárutakat is tervezünk a Pódafai úton, itt az engedélyeztetés zajlik, továbbá elkezdődött a Dunaszerdahely és Nagyudvarnok közötti bicikliút tervezése is. Ezeket EU-s vagy állami forrásokból tervezzük megépíteni.

Thermalpark

templom

cyklo jarda

 • További városi utak felújítását tervezzük a Nyárfa, a Kertész, a Fábry Zoltán, a Csallóköz, a Rákóczi, az Építők, a Jilemnický, a Kukučín és a Kistejedi utcákban. valamint a Smetana utcát.
 • A járdák felújítását is folytatjuk a Fábry Zoltán, a Kertész, a Reptér, a Csallóköz, a Rákóczi, a Jilemnický, a Jesenský, a Rózsa, a Bacsák, az Ádor és a Kistejedi utcákban, továbbá a Smetana utcán.
 • A Kisudvarnoki utat és a Sport utcát összekötő út mentén bővítjük a közvilágítási hálózatot. 
 • A Kodály Zoltán Alapiskola és a Smetana Ligeti Alapiskola udvarán egy-egy gumipadlós többfunkciós sportpálya megépítésével számolunk.
 • A Thermalpark Rt. sikeres gazdálkodásának köszönhetően évente 100.000 eurós osztalékot csoportosítunk át a városi óvodák épületeinek tervezett felújítására. Ebből a saját forrásból tervezzük a Rózsa ligeti Óvoda, a Benedek Elek Óvoda és a SZNF téri Óvoda felújítását.
 • Az ollétejedi városrészben európai uniós forrásból, vagy állami támogatással új csatornahálózatot építünk ki, ezt követően felújítjuk a meglévő járdákat és szükség szerint újakat létesítünk. A beruházáshoz már megvannak az engedélyek.  
 • A városi termálfürdőben új medencék létesítésével számolunk és újabb vízi attrakciókkal bővítjük a termálfürdő beltéri wellness részlegét, Európai uniós pályázati források lehívásával. 
 • A gyermekek részére közlekedési park létrehozását is tervezzük az egykori gokartpálya területén.  Új Városligetet hozunk itt létre a képviselőink indítványa alapján kiírt pályázat eredményeképpen, amely pihenésre, kikapcsolódásra és piknikezésre is lehetőséget nyújthat.
 • A fogyatékkal élők igényeinek megfelelően akadálymentesítjük a járdákat, a gyalogos-átkelőhelyeket és az épületek bejáratait a városi infrastruktúra felújítása során.  

cyklo jarda

Oktatás, sport, egészségügy és a szociális szféra:

 • Megszüntetjük a szülők hozzájárulását az iskolai és óvodai konyhák rezsiköltségeinek a fedezéséhez. A költségtakarékosabb központi iskolakonyhák létrehozásának köszönhetően az óvodások és az alapiskolások szüleinek is csökkentjük ezzel az óvodai és iskolai étkeztetéssel kapcsolatos kiadásaikat.
 • A teljes egészében városi tulajdonú Gastro DS Kft. szakemberek bevonásával biztosítani fogja az ételintoleranciával élő óvodáskorú gyermekeknek és az alapiskolás diákoknak a diétás ebédet.
 • A nyugdíjasok kedvezményes étkeztetését továbbra is garantáljuk a Gastro DS Kft. révén, valamint az immobilis időseknek a megrendelt étel kiszállítását is biztosítjuk a saját otthonukba.
 • Továbbra is rendszeresen megemlékezünk városunk jeles évfordulóiról és emléknapnapjairól, erősítve ezzel városunk polgárainak lokálpatriotizmusát és a közösséghez való tartozás érzését.
 • Az egyre érezhetőbb válság ellenére folytatjuk a városi költségvetésből a kulturális egyesületek, a sportklubok és egyéb polgári társulások támogatását, amelyek Dunaszerdahelyen fejtik ki tevékenységüket, ezzel is gazdagítva a városunk szellemi életét.
 • A Városháza téren, az Újfalu városrészben és a Smetana ligeti lakótelepen kiemelten törődünk a játszóterek felújításával. Másutt is folyamatosan korszerűsítjük a játszótereket a gyermekek mozgásigényének kielégítése céljából.
 • Kültéri fittnesztereket alakítunk ki az egyes lakótelepeken, hogy a fiatalok és a felnőttek minél közelebb kerüljenek a testedzés lehetőségéhez a szabad ég alatt. 
 • A sikabonyi futballpálya szabadidőparkká való átalakításának folytatásával és a helyi önkéntes tűzoltók háttérbázisának kiépítésével számolunk. 
 • A Sikabonyi Közösségi Házban modernizáljuk a nagyterem burkolatát. A Sikabony Polgári Társulás bevonásával parkosítjuk az udvart.
 • A nagycsaládosok támogatására bevezetjük a nagycsaládos igazolványt, amely többek között ingyenes parkolást, kedvezményes bölcsődei, óvodai és iskolai ellátást, valamint kedvezményes belépést biztosít a városi intézményekbe az egész család részére. Tesszük ezt azért, mert ők lényegesen nagyobb részt vállalnak a társadalmi terhekből, ugyanakkor garantálják közösségünk megmaradását és jövőjét is. 
 • A Kárpát-medencei Egészséges Városok Egyesületének tagtelepüléseként tanfolyamokat indítunk a szenvedélybetegségek és a drogmegelőzés terén. Bababarát programok és egészségmegőrzési tanácsadások szervezésével is számolunk.
 • Továbbra is támogatjuk a Városi Nyugdíjasklub működését és a klubtagok sokrétű szabadidős tevékenységét. Az idősek aktív, tartalmas, független, ám társas kapcsolatokban gazdag életéhez kívánunk ezzel hozzájárulni.
 • Szociális-taxit indítunk be megyei támogatással. Az új fajta szociális szolgáltatás lényegében kedvezményes személyszállítás elsősorban a kerekesszékkel, járókerettel és mankóval közlekedők részére. Igy segítenénk ezeket a polgártársainkat, hogy jutányos áron juthassanak el orvosi kezelésekre és a hivatalokba ügyintézés céljából.
 • A városunknak működő idősotthonok épületeinek felújítását tervezzük Európai uniós forrásból. Energiatakarékosabbá válna a működésük és korszerűbb szolgáltatásokat is nyújthatnának a panziók lakóinak. 
 • Fenntartjuk az idősek és a fogyatékkal élők gondozószolgálatát, európai uniós támogatások felhasználásával is.
 • A segélyhívó SOS-karóra szolgáltatást tovább működtetjük, amely az idősek számára az önálló életvitel fenntartása mellett az emberi élet védelmét és biztonságát hivatott szolgálni.
 • A Közösségi Központ keretein belül biztosítjuk a szociálisan hátrányos helyzetben elő tanulók iskolai felzárkóztatását, valamint segítjük és megkönnyítjük a társadalmi beilleszkedésüket.
 • Krízisközpontot hozunk létre a kilátástalan helyzetbe került egyedülállók, illetve családok részére a Szlovák Államvasutaktól megvásárolt épületben, ahol bővítjük a szociális szolgáltatásokat.
 • A hajléktalanszálló lakóit bekapcsoljuk a közmunka–programba.

szep kert

virag

centrum

konyha

Közbiztonság, közlekedés és környezetvédelem terén:

 • A lakosok biztonsága és a városi vagyon védelme érdekében bővítjük a térfigyelő kamerarendszert és a térfigyelő kamerákat működtető központot.
 • A városi rendőröknek biztosítjuk a rendszeres szakmai képzését, az egyenruháikat pedig testkamerákkal látjuk el a korrekt ügyintézés biztosítása érdekében.
 • Folytatjuk az elektromágneses zárral ellátott földalatti hulladéktároló konténerek telepítését. Csökkentjük ily módon a hulladékkezelés költségét, megakadályozva azt is, hogy a lakótelepi hulladékgyűjtőkbe más településekről hulladékot rakjanak le és  kiiktatjuk a guberálás lehetőségét is.
 • A családi házas övezetben felváltjuk a zsákos osztályozott hulladék gyűjtését kék- (papír szedésére szolgáló) és sárga színű (műanyag szedésére szolgáló) műanyag kukákkal.
 • Mindenki számára biztosítjuk az ingyenes utazást a városi tömegközlekedés járatain, amit két elektromos meghajtású autóbusz forgalomba állítása tesz lehetővé. Tervezzük az autóbuszjáratok sűrítését, valamint a meglevő vonalak meghosszabbítását is, hogy csökkenjen a városunkban közlekedő személyautók számát.
 • Több modern, üvegfalú buszmegállót létesítünk a városban a városi közösségi közlekedés járatainak nyomvonalán.
 • A gyalogosok biztonsága érdekében folytatjuk a gyalogos-átkelőhelyek megvilágítására szolgáló közvilágítási lámpák felszerelését.
 • A városi fásítási programja, új tájjellegű, nem allergén kis fák kiültetésével és a meglevő elöregedett fák cseréjével folytatódik. A meglevő fák botolásakor és az elöregedett fák kivágásakor keletkezett fát, a városi tűzifaprogram működtetésével eljuttatjuk a szociálisan hátrányos helyzetű családoknak.
 • Támogatjuk azokat az állatmentésben érdekelt polgári társulásokat, amelyek a kóbor kutyákról és macskákról gondoskodnak.
 • A lakótelepeken folytatjuk az elkerített kutyafuttatók kiépítését

hydrogen bus

Kedves dunaszerdahelyiek, tisztelt választópolgárok! 

BIZTONSÁG, STABILITÁS és TAPASZTALAT. Az előttünk álló négy évben a ránk váró kemény munka során erre lesz a leginkább szükség. A Szövetség politikai párt városi szervezetének jelöltjeiből álló csapat éppen ezeknek az elvárásoknak megfelelően állította össze A MŰKÖDŐ MINDENNAPOK elnevezésű programját. A már érezhető gazdasági és energiaválság ellenére is arra törekszünk majd, hogy az eddig elért eredményeket fenntartsuk, és anyagi lehetőségeinkhez mérten továbbfejlesszük Dunaszerdahelyt. Elengedhetetlen lesz a higgadt városvezetés, amely a döntések meghozatalánál a józan észre és a többéves tapasztalatra alapoz. A most induló csapatunkban ezért már önkormányzati tapasztalatokkal rendelkező szakemberek és felkészült, szaktudással bíró új jelöltek egyaránt vannak. Ezúttal is az egyetlen olyan párt vagyunk, amely teljes, 21 fős listával vág neki a választásoknak.

Meggyőződésünk, hogy virágzó jövő csak stabil múltra épülhet. Mi már bizonyítottuk, hogy ígéreteinket betartjuk, és ránk számíthatnak!

Kérjük, szavazzanak a Szövetség pártjának jelöltjeire október 29-én!

A VÁLTOZÓ VILÁGBAN VÁLASSZÁK A MEGBÍZHATÓSÁGOT ÉS A BIZTOSAT!

Szeretnének többet megtudni A MŰKÖDŐ MINDENNAPOK című választási programunkról?

Személyesen is találkoznának Hájos Zoltán polgármesterjelölttel és a képviselőjelöltjeinkkel?

Szeretettel várjuk Önöket a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központba az október 26-án, szerdán 18 óra 30 perckor kezdődő kampányzáró rendezvényünkre, amelyen fellép a Csík Zenekar és Presser Gábor!